Η Γουέστ Χαμ αποχαιρέτησε το «Απτον Παρκ» και γυρίζει σελίδα, για να μπει στο «Ολυμπιακό Στάδιο» και στο μέλλον. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.
Ακόμα και εάν δεν το γνώριζε από πριν, σε όποιον έτυχε να έχει δει την ταινία «Green street hooligans», θα του έχει μείνει ότι πρόκειται για τους σκληροπυρηνικούς της Γουέστ Χαμ. Το όνομα προήλθε από την ομώνυμη οδό, η οποία είναι από τις πολύ παλιές στο Λονδίνο. Εκεί λοιπόν, στην Green street τέθηκαν τα θεμέλια για μία από τις πιο θρυλικές έδρες του Νησιού.
To 1944
Πρώτοι αξιοποίησαν εκείνη την αλάνα οι Thames Ironworks. Ηταν οι εργάτες σιδήρου του Τάμεση που έστησαν την ομάδα τους το 1895 και αποτέλεσαν το υβρίδιο της Γουέστ Χαμ, η οποία εμφανίστηκε επισήμως με αυτό το όνομα το 1900. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα ολοκληρωνόταν το χτίσιμο του «Μπόλεϊν Γκράουντ», ή όπως συνηθίζουν οι Αγγλοι να δίνουν τα ονόματα των δρόμων, πλατειών σταθμών, το «Απτον Παρκ».
To 1990
Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας λοιπόν, οι Χάμερς βίωσαν εκεί όλη την ιστορία τους. Με τη νίκη 3-2 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκληρώθηκε μία περιπέτεια που περιλάμβανε 2.398 αγώνες. Σε αυτά τα 112 χρόνια οι οπαδοί της πανηγύρισαν 1.274 νίκες και είδαν να μπαίνουν και στις δύο εστίες 5.177 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Τώρα όμως το γήπεδο έκλεισε τις θύρες του για πάντα. Ούτε καν οι ήχοι των συνθημάτων δεν θα μείνουν σα φαντάσματα να ακούγονται στον αέρα, καθώς θα κατεδαφιστεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του αγγλικού παιχνιδιού. Στη θέση του θα χτιστούν περίπου 800 κατοικίες και η ομάδα θα μετακομίσει αλλού για τα παιχνίδια της.
Η Γουέστ Χαμ ήθελε ένα καινούργιο σπίτι. Πιο σύγχρονο, μοντέρνο, με καταστήματα προς εκμετάλλευση και όλα τα καλά που φέρνει η τεχνολογία και οι καινούργιες δομές. Αυτό είναι το «Ολυμπιακό Στάδιο» του Λονδίνου, όπου το club θα πληρώνει ετήσιο ενοίκιο της τάξης των 2,5 εκατ. λιρών. Το νούμερο είναι αρκετά υψηλό, αλλά οι Χάμερς δεν προβληματίζονται. Για παράδειγμα ήδη έχουν πωλήσει για του χρόνου 50.000 διαρκείας και τα έχουν βγάλει τα λεφτά τους. Πόσο μάλλον τα όσα θα εισπράξουν από από τα πέριξ μαγαζιά, τα εστιατόρια, τις σουίτες και γενικότερα τον τζίρο που θα είναι αυξημένος από κάθε άποψη.
Από το με το ζόρι 35.000 «Απτον Παρκ» στο 60.000 θέσεων τέλειο μέρος με τα κομφόρ, τις ανέσεις, τα πάρκινγκ, με τα όλα του. Για τη Γουέστ Χαμ αυτό θεωρείται μετά βεβαιότητας αναβάθμιση και θα τη βοηθήσει να μπει στη νέα φιλόδοξη εποχή. Γενικότερα στο σύλλογο έχουν μεγάλα σχέδια και σε αυτό θα συμβάλει αναμφίβολα η μετακόμιση. Μόνο που η νέα έδρα είναι στάδιο και τούτο το λες και μειονέκτημα. Σίγουρα θα γίνουν τροποποιήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί όσο κλουβί υπήρξε το προηγούμενο σπίτι.
Κατά μία έννοια λοιπόν η ομάδα ενδέχεται να απολέσει κάτι σημαντικό από τον χαρακτήρα της. Ειδικά στην Αγγλία αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμα. Η ταυτότητα, η έδρα, η γειτονιά. Το «Green street» δεν θα βρίσκεται πια εκεί στα πέριξ. Επίσης υπάρχει ένα ακόμα θέμα που δεν έχει διευθετηθεί. Τι θα απογίνει με το θρυλικό άγαλμα που δεσπόζει έξω από την είσοδο στην «Barking road». Να ξεμείνει εκεί δεν γίνεται. Θα πρέπει να μεταφερθεί.
Οι θρυλικοί Μάρτιν Πίτερς, Τζεφ Χαρστ, Μπόμπι Μουρ και Ρέι Γουίλσον (σ.σ.: παγκόσμιοι πρωταθλητές του 1966) οφείλουν να βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Να ακούν τους ήχους από τα ματς της και να την προσέχουν. Οι Αγγλοι όμως ξέρουν να τα σέβονται και να τα φροντίζουν κάτι τέτοια. Οπότε το μόνο που απομένει, είναι να φανεί εάν αυτή η μετακόμιση θα ωφελήσει σε αγωνιστικό επίπεδο. Επειδή σε επιχειρηματικό μοιάζει να βάζει τη Γουέστ Χαμ στη στροφή του μέλλοντος...
* Τον Αύγουστο του 1944ένας πύραυλος V1 έπεσε στο γήπεδο και του έκανε ζημιά. Τότε συνέβη το εξής φοβερό. Η ομάδα έπαιξε αλλού και σημείωσε εννέα διαδοχικές εντός έδρας νίκες. Οταν επέστρεψε στο «Απτον Παρκ», ηττήθηκε από την Τότεναμ στο πρώτο ματς της εκεί!
* Το ρεκόρ θεατών συνέβη το 1970 κόντρα στην Τότεναμ και ήταν 42.322 θεατές!